18/06/2024

Yhtiömme perintö

HellermannTyton historiaa


Paul Hellermannin perintö Paul Hellermannin perintö


Paul Hellermannia inspiroivat polkupyöräventtiilien pienet kumiletkut

Aina kun virta kulkee johtimissa tai tietoja siirretään valokaapelia pitkin, HellermannTyton-tuotteet eivät ole kaukana. Vuonna 1935 Saksassa käynnistyneen kekseliään perinnön pohjalta rakennettu yhtiö on nyt yksi johtavista maailmanlaajuisista rakennuksissa, laitteissa, koneissa ja ajoneuvoissa olevien sähkö- ja datakaapelien kiinnittämiseen, sidontaan, liittämiseen, eristämiseen, suojaamiseen ja merkitsemiseen käytettävien tuotteiden valmistajista ja toimittajista.

HellermannTyton toimittaa edelleen tuotteita, joita perustaja Paul Hellermann kehitti suojaamaan johdineristeitä vaurioilta. Woods-/Dunlop-tyyppisten polkupyöräventtiilien pienten kumiletkujen innoittamana hän ei varmaankaan osannut kuvitella, miten suureksi hänen vuonna 1935 Hampurissa perustamansa yritys kasvaisi, kun hän alkoi markkinoida kloropreenikumiholkkeja ja laajennustyökaluja.

Nykyään HellermannTyton-brändiä pidetään synonyyminä korkealaatuisten tuotteiden, kaapelisidontajärjestelmien asiantuntemuksen ja ammattitaitoisen palvelun kattavalle valikoimalle insinööreille ja teknikoille ympäri maailman.

1935–1959

Hellermann Binding System -sidontajärjestelmästä muovisiin johdinsiteisiin


The Hellermann Binding System in advertising The Hellermann Binding System in advertising


Hellermann Binding System oli varhaisimpien johdinsarjavalmistajien paras ystävä

1930-luvun alkupuolella sähköjohtimet peitettiin kumilla ja sidottiin puuvillalangalla. Paul Hellermann (1886–1958) kehitti nerokkaan järjestelmän, jolla kumiholkit oli helppo venyttää johdineristeiden päälle päiden purkaantumisen estämiseksi.

Paul Hellermann GmbH perustettiin 1935 Hampurissa. Yhtiö valmisti ja toimitti eri kokoisia kloropreenikumiholkkeja ja läpivientikumeja sekä niiden laajennustyökaluja.

Vuonna 1938 Hellermann laajensi liiketoimintaansa Englantiin yhteisyritykseksi Jack Bowthorpen kanssa (1905–1978). Johdotusten ja kaapelointien muuttuessa yhä monimutkaisemmiksi Hellermann Electric Ltd. ja Bowthorpe Hellermann -yritykset soveltuivat erinomaisesti palvelemaan kasvavan sodanjälkeisen ilmailu-, sähkö- ja autoteollisuuden johdotustarpeita. Yhtiö oli yksi ensimmäisistä tarjotessaan numeerisen värillisen johtimien merkintäjärjestelmän.

Ennen kuolemaansa vuonna 1958 Paul Hellermann myi alkuperäisen yhtiönsä ja brittiläisen kumppanuutensa osakkeet Bowthorpelle, jonka johdolla yhtiö otti nopeasti käyttöön muovin ruiskutuspuristus- ja suulakepuristustekniikan. Oli juuri oikea aika hyödyntää muovisen johdinsiteen alku.

 

1935 Paul Hellermann GmbH perustettiin 14. joulukuuta 1935 osoitteessa Kirchenallee 57, Hampuri (Saksa).
1936 Hellermann Binding System patentoitiin.
1937 Hellermannin eristeholkkien laajennustyökalut patentoitiin.
1938 Hellermann Electric Ltd. perustettiin, Purley Way, Croydon (Englanti).
1940 Bowthorpe-Hellermann-yritykset siirtyivät Oxfordiin (Englanti) sodan ajaksi; sijainti Saksassa siirtyi osoitteeseen Moorende 6/8, Hampuri.
1942 Ensimmäiset kumiset johdinmerkit lentokoneille valmistettiin Oxfordissa.
1944 Pommivauriot pakottivat saksalaisen tehtaan muuttamaan osoitteeseen Große Bleichen 23, Hampuri.
1948 Bowthorpe Holding -yhtiöt muuttivat uusiin toimitiloihin Gatwick Roadille, Crawley (Englanti).
1950 Twinlay Cable Marker, läpinäkyvällä muovikalvolla päällystetty holkki esiteltiin; saksan liiketoiminta siirtyi Hampurissa osoitteeseen Hegestraße 40.
1952 Cheltenham Plasticsin yritysosto ja suulakepuristustoiminta yhdistettiin Hellermann Electriciin Crawleyssä (Englanti) ja nimettiin Hellermann Ltd.:ksi; muovisen P-kaapelikiinnikkeen valikoimaa laajennettiin; sidontanauhat ja kiinnitysniitit lanseerattiin.
1955 Liiketoiminta aloitettiin Kanadassa.
1957 Paul Hellermann myi liiketoimintansa ja Hellermann Electric -osakkeensa Jack Bowthorpelle.
1958 Insuloid Manufacturing Co. Ltd. (yritysosto kuusi vuotta myöhemmin) valmisti ensimmäiset nailon -johdinsiteet Englannissa.

 

1960–1979

Johdinsiteet lähtevät nousuun ja Tyton-järjestelmä on suuri menestys


Kabelrap, nylon cable ties and the Tyton System Kabelrap, nylon cable ties and the Tyton System


Tyton ja Kabelrap sidontajärjestelmät kehitettiin vastaamaan teollisuuden kasvavia kaapeleiden sidontatarpeita 

1960-luvun alussa Bowthorpe Hellermann -yhtiöt ottivat nopeasti käyttöön muovin ruispuristustekniikan pohjaten vuosikymmenen kokemukseen teknisen muovin käsittelyssä. Manchesteriläinen Insuloid Manufacturing Company, joka on yksi Englannin ensimmäisistä teknisestä muovista (polyamidi 6.6 tai ’nailon’) valmistettuihin johdinsiteisiin erikoistuneista valmistajista, yritysostettiin ja yhdistettiin Hellermann Ltd.:iin 1964. Insulok LK-sarjan johdinsidevalikoima oli pohjana T-sarjan johdinsiteille, joita HellermannTyton toimittaa edelleen.

Samaan aikaan saksassa pääinsinööri Heinrich Kabelin johtaman sähkötoiminnan osasto jatkoi Paul Hellermannin kekseliään kaapelisidontajärjestelmän kehittämistä. Tämä työ huipentui vuonna 1965, kun lanseerattiin erittäin onnistunut ’Tyton’-työkalu, joka on ensimmäinen jatkuvaa sidontanauhaa käyttävä sidontajärjestelmä. Kaksi vuotta myöhemmin lanseerattuja ’Kabelrap’-johdinsiteitä ja KR-asennustyökaluja toimitetaan edelleen.

Tytonin ja Kabelrapin laajalle levinnyt kansainvälinen arvostus kuvastui maapallossa, joka lisättiin yhtiön modernisoituun logoon 1967. Kun tytäryhtiöt perustettiin 1969 Yhdysvaltoihin ja 1970 Japaniin, liiketoiminta rekisteröitiin nimelle Tyton.

 

1960 Hellermann Saksassa muutti uusiin toimitiloihin Pinnebergiin Hampurin ulkopuolelle.
1961 Liiketoiminta aloitettiin Ranskassa ja Australiassa.
1963 Parannetut eristeholkkien laajennustyökalut patentoitiin.
1964 Insuloid Manufacturing Co. Ltd. (perustettu 1933) yritysostettiin ja sulautettiin Manchesterissä (Englanti); Insulok-kaapelikiinnikkeet patentoitiin − T-sarjamme johdinsiteiden perusta.
1965 Tyton System, sidontanauhaan perustuva sidontajärjestelmä lanseerattiin.
1966 Liiketoiminta aloitettiin Etelä-Afrikkassa; Insultite Helashrink (kutistemuovimuotokappaleet) lanseerattiin; ensimmäiset johdinsiteet sidenauhan ulkopuolisella hammastuksella tuotiin markkinoille.
1967 Kabelrap-johdinsiteet ja KR-sarjan asennustyökalu  lanseerattiin.
1969 Tyton Corporation of America perustettiin Milwaukeessa, Wisconsinissa (USA); ensimmäinen tarrakiinnityksellä oleva johdinsideankkuri patentoitiin.
1970 Tyton Company of Japan perustettiin Tokiossa ja Hellermann do Brasil Industria e Comercio Ltda perustettiin São Paulossa (Brasilia).
1978 Hellermann Electric muutti uusiin toimitiloihin Plymouthissa (Englanti).
1979 Tuotantolaitosta laajennettiin Pinnebergissä (Saksa).

 

1980–1999

Kaapeleiden asennustarvikkeiden kysyntä edesauttaa kansainvälistä laajentumista


Global cable management expertise Global cable management expertise


Kiinnittämisen, sitomisen ja merkitsemisen asiantuntemus on menestyksen perusta kaikilla teollisuuden toimialoilla maailmassa.

Yhä erikoistuneempien johdinsarjojen kysyntä kasvoi dramaattisesti lentokoneiden, ajoneuvojen, teollisuuslaitosten ja televiestinnän teknisen kehityksen myötä. 

Yhtiö lisäsi tarjontaansa päämarkkinoilla ja aloitti asiakaskohtaisten tuotteiden tuotekehityksen ja pitkälle kehittyneiden teknisten muovituotteiden valmistamisen. Tämä aloitti myös ennennäkemättömän vaiheen kansainvälisessä kasvussa. 1990-luvun loppuun mennessä Hellermann oli aloittanut paikallisen toiminnan 27 maassa ja laajentanut tuotantokapasiteettiaan kaikkiin maanosiin. 

 

1980 Yritysosto Norjassa.
1981 Liiketoiminta aloitettiin Singaporessa.
1982 Kuusi tuotantopaikkaa laajennettiin varastolla Manchesterissä (Englanti); liiketoiminta aloitettiin Ruotsissa.
1986 Tuotantolaitokset avattiin Hyogossa (Japani).
1987 Muoviletkujen suulakepuristus aloitettiin Plymouthissa (Englanti).
1988 Liiketoiminta aloitettiin Suomessa.
1990 Automaattinen sähkökäyttöinen AutoTool- ja pneumaattinen TytonTool-sidontajärjestelmä lanseerattiin.
1991 Ensimmäinen erityisesti autoteollisuudelle suunniteltu erikoiskaapelikiinnike valmistettiin.
1992 Tuotantotilat avattiin Trappesissa (Ranska).
1994 Liiketoiminta aloitettiin Meksikossa.
1995 Liiketoiminta aloitettiin Italiassa; ensimäiset  etiketit lämpösiirtotulostukselle ja TT1000-lämpösiirtokirjoitin lanseerattiin.
1996 Liiketoiminta aloitettiin Hongkongissa.
1997 Liiketoiminta aloitettiin Kiinassa ja uudet tuotantotilat avattiin Wuxissa; liiketoiminta aloitettiin Filippiineillä ja Thaimaassa ja yritysosto Itävallassa; Autotool 2000 lanseerattiin.
1998 Liiketoiminta aloitettiin Argentinassa,  Espanjassa ja Portugalissa; TipTag-merkintäprofiilit lanseerattiin.
1999 Nimi muutettiin maailmanlaajuisesti HellermannTytoniksi (27 maassa ko. ajankohtana); uudet tuotantotilat avattiin Manchesterissä (Englanti).

 

2000–tänään

Tasainen kasvu, yhdistyminen ja keskittyminen keskeisiin teollisuuden toimialoihin


Custom thermoplastic components and quality cable management products Custom thermoplastic components and quality cable management products


HellermannTytonin brändi on synonyymi korkealaatuisille tuotteille ja palveluille kaapeliympäristössä

Uuden vuosituhannen alussa otettiin käyttöön harmonisoitu yhtiön nimi "HellermannTyton" kaikille liiketoimintayksiköille eri puolilla maailmaa.

Vahva maine laadukkaiden kaapelisidontajärjestelmien  valmistajana ja toimittajana sekä menestys asiakaskohtaisten teknisten muovituotteiden kehityskumppanina ovat antaneet HellermannTytonille mahdollisuuden kasvaa johdonmukaisesti talouskasvua nopeammin vuosi toisensa jälkeen. Valmistuskapasiteetti on kasvanut tasaisesti asiakaskysynnän kanssa kaikilla alueilla maailmanlaajuisesti.

Yhtiö listautui Lontoon pörssiin maaliskuussa 2013. Vain kaksi vuotta myöhemmin Delphi Automotive Systems PLC teki onnistuneen ostotarjouksen yhtiöstä. HellermannTyton liitettiin Delphi Electrical/Electronic Architecture -liiketoimintayksikköön joulukuussa 2015.

Siitä lähtien, kun emoyhtiö uudelleenjärjesteltiin Aptiv PLC:ksi joulukuussa 2017, HellermannTyton on ollut osa Signal and Power Solutions -liiketoimintayksikköä, joka kehittää kehittyneiden ajoneuvojärjestelmien johdinsarjoja, mutta toimii edelleen omalla brändillään. Autoteollisuuden lisäksi HellermannTyton on keskeinen kaapelisidontajärjestelmien toimittaja asiakkaille kaikilla muilla teollisuuden toimialoilla, erityisesti ilmailu-, raideliikenne- ja kodinkoneteollisuudessa sekä uusiutuvan energian ja sähköasennuksen aloilla.

 

2000 HellermannTyton Data UK yritysosto; liiketoiminta aloitettiin Tanskassa; uudet tuotantotilat avattiin Torneschissa (Saksa); uudet tuotantotilat avattiin Johannesburgissa (Etelä-Afrikka); metallihiukkasia sisältävät muoviset MCT-johdinsiteet lanseerattiin elintarviketeollisuudelle.
2001 Tuotantolaitoksen kapasiteetti kaksinkertaistui Wuxissa (Kiina); innovatiiviset EdgeClip-kiinnitysankkurit lanseerattiin.
2002 Liiketoiminta aloitettiin Etelä-Koreassa; uudet tuotantotilat avattiin Jundiaíssa (Brasilia).
2003 Esikytketyt RapidNet -valmiskaapelit liittimillä   datakeskuksille ja konesaleihin lanseerattiin.
2004 ATS3080-automaattinen sidontajärjestelmä lanseerattiin.
2005 Liiketoiminta aloitettiin Alankomaissa ja Belgiassa.
2006 Spirent PLC (ent. Bowthorpe Holdings) myi HellermannTytonin Doughty Hanson & Co.:lle (Englanti).   
2007 Tuotantolaitosta laajennettiin Wuxissa (Kiina).
2008 Liiketoiminta aloitettiin Puolassa, Venäjällä ja Intiassa.
2011 Uudet tuotantolaitokset avattiin Plymouthissa (Englanti).
2012 Logistiikkakeskus avattiin Wuxissa (Kiina).
2013 Listautumisanti Lontoon pörssissä; tuotantolaitoksia laajennettiin Milwaukeessa (USA); EVO7-johdinsidetyökalu lanseerattiin.
2014 Myyntikonttori perustettiin Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin; automaattinen sidontatyökalu Autotool 2000CPK lanseerattiin.
2015 Yhdistäminen Delphi Automotive Systems PLC:hen (nyt Aptiv PLC); tuotantolaitos avattiin Songdossa (Korean tasavalta).
2016 Tuotantolaitos avattiin Słupcassa (Puola); uusi jakelukeskus avattiin Cannockissa (Englanti); myyntikonttori perustettiin Turkkiin.
2017 Upouusi HellermannTyton Data -tuotantolaitos avattiin Northamptonssa (Englanti); tuotantolaitos avattiin Monterreyssä (Meksiko); HellermannTyton ACADEMY esiteltiin maailmanlaajuisesti; RC-kaapelikiinnikkeet ja RFID-johdinsiteet ja -tarvikkeet lanseerattiin.
2018 Ensimmäinen koko yhtiön kattava maailmanlaajuinen brändikampanja MADE FOR REAL lanseerattiin.
2019 Tuotantolaitos avattiin Tanger Automotive City (TAC), La Ville Nouvelle Cherafate (Marokko).