21/09/2021

Kutisteletkut (kutistesukat) ja kutistemuovimuotokappaleet

HellermannTyton kutistemuovituotteet moniin eri käyttökohteisiin

SA47 kutistemuovituotteet moniin eri käyttökohteisiin

HellermannTyton tarjoaa laadukkaat kutisteletkut (kutistesukat) ja muotokappaleet eri käyttökohteisiin.

Kutisteletkujen käyttökohteet ja vaatimukset eroavat toisistaan huomattavasti. Tämän vuoksi HellermannTyton on kehitystyössään ja tuoteohjelmassaan pyrkinyt optimoimaan tuotteet niin että ne soveltuvat parhaiten juuri haluttuun tarkoitukseen.
HellermannTytonin kutisteletkut (kutistesukat) tarjoavat luotettavaa mekaanista-, sähköistä- ja kemiallista suojausta.

Avaintekijät HellermannTytonin kutisteletkujen menestykseen ovat tarkasti valitut materiaalit ja tarkoituksenmukaiset ominaisuudet. HellermannTyton on ottanut huomioon eri käyttökohteiden vaatimukset, esimerkiksi ilmailu- tai raideliikenneteollisuuden sovellus joissa paloturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

 
Käyttökohteesta riippuen eri ominaisuudet kuten kutisteletkun väri, kutistussuhde, seinämäpaksuus tai halogeenivapaus ovat tärkeitä.

Mikä on kutisteletku?

Kutisteletkun kutistuminen saadaan aikaan lämmön vaikutuksella. Lämmitys voidaan tehdä esimerkiksi sähkö- tai kaasukäyttöisellä kuumailmapuhaltimella. Tuotantoprosessissa kutisteletku laajennetaan toimituskokoonsa. Asennettaessa kutisteletku palautuu alkuperäiseen muotoonsa lämmön vaikutuksesta. On huomioitava ero kutistamattoman ja kutistetun mitan välillä. Asennettaessa kutisteletku palautuu sen alkuperäiseen mittaan ja muotoon. Kutisteletkuja käytetään monissa eri teollisuuden alojen käyttökohteissa eristykseen, mekaaniseen- ja kemikaaleilta suojaukseen, lämpösuojaukseen sekä merkintään.

Videolla Barry ja Mark näyttävät kuinka helppoa kutisteletkun asennus on.

kutistemuovimuotokappaleet

 

HellermanTytonin laajasta tuoteohjelmasta löytyy tarkasti eri kohteisiin soveltuvia kutisteletkuvaihtoehtoja. Sarjatuotannosta (esim. työkalun kahvojen suojaamisesta kutisteletkulla) vaurioituneen maakaapelin vaipan korjaukseen (RMS kaapelin korjauskääre).
Kattava tuoteohjelma sisältää myös kutistemuovimuotokappaleet useilla eri rakenteilla.
HellermannTyton tarjoaa kohteeseen soveltuvat, kansainväliset tiukat vaatimukset täyttävät tuotteet.

HellermannTyton tarjoaa asiakaslähtöisiä ratkaisuja kaikille teollisuuden aloille useisiin eri käyttökohteisiin.

RMS-kaapelin korjauskääreet

RMS - kaapelin korjauskääre

RMS on pienjännitekohteissa esim. maakaapelin korjauksissa ja jatkoksissa käytettävä ympärikierrettävä kutistemuovikääre. Ne soveltuvat erityisesti kohteisiin joissa kutistemuoviletkun käyttö on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta. Korjauskääreen käyttö on nopeaa ja aikaa säästävää. Lämmitettäessä RMS-korjauskääre muodostaa vesitiiviin ja hankauksenkestävän eristeen kohteen ympärille. Suuren kutistussuhteen ansiosta ohjelman 6 koolla voidaan kattaa laaja käyttöalue. 

Kutisteletku (kutistesukka) eri käyttökohteisiin

Kutisteletku (kutistesukka) on valmistettu ruiskupuristamalla. Puristuksen jälkeen letku laajennetaan ja lämmitettäessä se palautuu alkuperäiseen kokoonsa. Kutisteletkuja käytetään yleisesti kaapeleiden, johtimien ja komponenttien mekaaniseen, sähköiseen ja kemialliseen suojaamiseen. 

HellermannTyton valmistaa ja tarjoaa maailmanlaajuisesti laadukkaita ratkaisuja moniin eri asennuksiin kuten kiinnitykseen, johdotukseen, kytkentään, suojaukseen ja merkintään. 
Luomme laadukkaita asiakaslähtöisiä ratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin eri teollisuuden aloille. 

Kutisteletkut (kutistesukat) Kutisteletkut (kutistesukat)

Kutisteletkut (kutistesukat) sähköiseen eristämiseen ja mekaaniseen suojaukseen. Ohut-, keskivahva- ja vahvaseinämäiset kutisteletkut eri käyttökohteisiin. Liimalliset tai liimattomat kutisteletkut. Polyolefinista (POX), elastomeerista (PES), fluoropolymeerista (FPM), polyvinyylifluoridista (PVDF) ja polytetrafluorieteenistä (PTFE) valmistetut kutisteletkut. Eri kutistussuhteilla 2:1 aina 6:1 kutistussuhteeseen asti. 

Kutistemuovimuotokappaleet Kutistemuovimuotokappaleet

Kutistemuovimuotokappaleet, päätetuppilot, haaroitusmuotokappaleet, liimattomat ja liimalliset 2-6 haaraiset haaroituspäätemuotokappaleet. 
90° ja 45° kulmamuotokappaleet, Y-muotokappaleet, VG-mallin kutistemuovimuotokappaleet. pienjännitesovelluksiin. 

Eristeletkut ja -holkit Eristeletkut ja -holkit

Eri materiaaleista (kloropreenista,PVC:stä, silikonista, polyolefinista tai PTFE:stä) valmistetut eristeletkut ja eristeholkit moniin eri käyttökohteisiin.

HellermannTyton tarjoaa laajalla ja laadukkaalla kutisteletkuohjelmalla ratkaisun moniin pienjännitekäyttökohteisiin. Tuoteohjelmastamme löydät kutisteletkut eri seinämäpaksuuksilla, väreissä ja eri materiaaleista valmistettuina.

ShrinKit 321, kutistemuoviletkut kätevässä lajitelmalaatikossa

ShrinKit 321, kutistemuoviletkut kätevässä lajitelmalaatikossa

ShrinKit 321-tuotesarja sisältää 5 lajitelmalaatikkoa jotka sisältävät erilaisia, moniin käyttökohteisiin soveltuvia valmiiksileikattuja kutisteletkuja. Eri kokoiset kutisteletkut (kutistesukat) on merkitty selkeästi laatikon eri osastoihin joka helpottaa oikean kutisteletkun valintaa.

HIS-3 kutisteletku (kutistesukka)

HIS-3 kutisteletku (kutistesukka)

HIS-sarjan kutisteletkut (kutistesukat) toimitetaan jakelulaatikoissa.
HIS-sarja sisältää HIS-3- ja HIS-A (liimallinen)-sarjan ohutseinämäiset kutisteletkut (kutistesukat) 3:1 kutistussuhteella. Suuri 3:1 kutistusuhde kattaa laajan käyttöalueen, vähentää tarvttavien kokojen lukumäärää, pienentää varastokustannuksiaja varastotilan tarvetta.
Kätevässä jakelulaatikossa kutisteletkut (kutistesukat) on helppo varastoida ja käyttää.

Kutistemuovimuotokappaleet liimalla

Kutistemuovimuotokappaleet liimalla

Liimalla varustetut kutistemuovimuotokappaleet antavat erinomaisen, tiiviin ja kestävän suojauksen johdinhaaroituksille ja liitinasennuksille.

MA47-kutisteletku (kutistesukka)

MA47-kutisteletku (kutistesukka)

Liimallinen, keskivahvaseinämäinen, 4:1 kutistussuhteen omaava MA47-kutisteletku (kutistesukka) antaa mekaanista suojaa sekä suojaa kosteudelta esim. kaapelijatkoksissa ja kaapelipäätteissä pienjännitekäyttökohteissa.

TREDUX-kutisteletkusarja

TREDUX-kutisteletkusarja

Ohutseinämäinen TREDUX-sarjan kutisteletku (kutistesukka) 3:1 kutistussuhteella luotettavaan sähköiseen ja mekaaniseen suojaukseen.
Toimitetaan 1,0 m TREDUX-telinepakkauksissa. 

Kutistemuovimuotokappaleet, Helashrink 1100-sarja

Kutistemuovimuotokappaleet, Helashrink 1100-sarja

1100-sarjan kutistemuotokappaleet antavat mekaanista suojaa ja vedonpoistoa pyöreille liittimille.

TF24-kutisteletku (kutistesukka)

TF24-kutisteletku (kutistesukka)

Läpinäkyvä TF24-sarjan kutisteletku suojaa johtimia, kaapeleita ja merkntöjä.

TF21-kutisteletku (kutistesukka)

TF21-kutisteletku (kutistesukka)

TF21 soveltuu erinomaisesti useisiin eri käytökohteisiin, esim. sähkö- ja elektroniikkateollisuuden suojaus- ja merkintätarpeisiin.

TR27-kutisteletku (kutistesukka)

TR27-kutisteletku (kutistesukka)

TR27 on ohutseinämäinen, halogeenivapaa kutistemuoviletku paloahidastavasta materiaalista. Soveltuu erityisesti käyttökohteisiin joissa paloturvallisuus on tärkeä, esim. kauppakeskukset, sairaalat, joukkoliikennevälineet, tunnelit, jne.
Ominaisuudet täyttävät useiden paloturvallisuusstandardien vaatimukset. 

HFT-A kutisteletku (kutistesukka)

HFT-A kutisteletku (kutistesukka)

HFT-A kutisteletkua käytetään yleisesti johtimien ja komponenttien sähköiseen ja mekaaniseen suojaukseen sekä värimerkintään. Ominaisuudet täyttävät useiden teollisuusstandardien vaatimukset. 

Kutistemuovipäätetuppilot

Kutistemuovipäätetuppilot

Kutistemuovipäätetuppilot suojaavat kaapeleita ja putkia kuljetuksen tai varastoinnin aikana. Liimallisella päätetuppilolla saadaan nestetiivis suojaus.

Sopivaa kutisteletkua valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin ominaisuuksiin:

Kutistemuoviletkun seinämäpaksuus:
Kutisteletkuja on saatavana kolmessa eri seinämäpaksuusluokassa: ohutseinämäinen, keskivahva- tai vahvaseinämäinen. Lisäksi kutisteletkuja on saatavana liimallisena tai liimattomana. Liimallisia kutisteletkuja kutsutaan yleisesti myös kaksoisseinämäisiksi kutisteletkuiksi.

Kutisteletkun halkaisija:
Ohutseinämäisten, 2:1 kutistussuhteen kutisteletkujen sisähalkaisija on usein ilmoitettu tuumissa (1 tuuma = 25,4 mm).
 

Kutistussuhde:
Valmistusmateriaalista ja seinämäpaksuudesta riippuen kutisteletkuja voidaan valmistaa eri kutistussuhteilla. Kutistussuhde kertoo kutistamattoman ja täysin kutistetun kutisteletkun halkaisijan suhteen. Kutisteletkuja on saatavana useilla eri kutistussuhteilla alueella 2:1-6:1. Kutisteletkulla jolla on suuri kutistussuhde voidaan kattaa laajempi kutistusalue ja vähentää varastoitavien tuotteiden määrää.
Kun eri halkaisijoille tarvittavia kutisteletkuja voidaan vähentää, säästyy varastointitilaa ja kustannuksia.

Pituusmuutos kutistettaessa: 
Kutistettaessa myös kutisteletkun pituus yleensä muuttuu. Tämä pituusmuutos on ilmoitettu materiaalitiedoissa prosenttilukuna.

Minimi kutistuslämpötila:
Kaikki kutisteletkut (kutistesukat) eivät kutistu samassa lämpötilassa. Kutistuslämpötilaan vaikuttavat merkittävästi valmistusmateriaalit sekä kutisteletkun seinämäpaksuus.

Käyttölämpötila-alue:
Kutisteletkun käyttölämpötila-alue vaihtelee tuotekohtaisesti. Käyttölämpötilaan vaikuttaa valmistusmateriaali ja sen seokset.

Valittaessa sopivaa kutisteletkua on suositeltavaa käyttää nk. 80:20 sääntöä.
Kutisteletkun tulisi kutistua vähintään 20% mutta enintään 80% sen kokonaiskutistuvuudesta parhaan kutistustuloksen saavuttamiseksi. 

Kutisteletkuja käytetään yleisesti johdinsarjavalmistuksessa. Kutisteletkuja voidaan mekaanisen ja sähköisen suojauksen lisäksi käyttää myös johtimien merkintään.

 

Hyödyllisiä apuvälineitä oikean kutisteletkun valintaan

Laskuri tarvittavalle kutisteletkun koolle

Laskuri tarvittavalle kutisteletkun koolle

Laskurin avulla löydät käyttökohteeseen sopivan kokoisen kutisteletkun.
Syötä arvot vaadittuihin kenttiin ja laskuri esittelee eri kutisteletkukoot jotka soveltuvat käyttökohteeseen. Laskuri huomioi automaattisesti 80:20 säännön.

Vihje: Laskurilla on helppo selvittää ja tarkistaa onko valittu kutisteletku (kutistesukka) sopiva käyttökohteeseen.
www.hellermanntyton.fi/site/laskin/laskuri-kutistemuoviletkuille
  

Laskuri kutisteletkun seinämän paksuudelle

Laskuri kutisteletkun seinämän paksuudelle

Kun kutisteletkua kutistetaan niin sen seinämän paksuus muuttuu samalla kun halkaisija pienenee.
Laskuri ilmoittaa teoreettisen seinämäpaksuuden kun letku on kutistettu kohteen ympärille.
www.hellermanntyton.fi/site/laskin/seinaemaepaksuuden-laskin

Usein kysytyt kysymykset

Kutisteletkujen yleisasennusohjeet

1: Tarkista kutisteletkun minimi kutistuslämpötila. Kutisteletkun lämmittäminen on hyvä aloittaa letkun keskeltä ja edetä siitä vuorotellen kohti molempia päitä. Samalla on hyvä seurata ettei letkun ja suojattavan kohteen väliin jää ilmataskuja.

2: Myös kutisteletkun pituus muuttuu kutistettaessa. Tämä on tärkeää ottaa huomioon katkaistaessa kutisteletkua sopivan pituiseksi.

3: Kriittisissä kohteissa pituussuuntaisen kutistumisen vuoksi lämmittäminen voidaan aloittaa kriittisimmästä päästä ja jatkaa siitä kohti toista päätä.

4: Jos kutisteletku (kutistesukka) asennetaan metallin tai lämpöäjohtavan materiaalin päälle on kohde hyvä esilämmittää huolellisesti.
Näin varmistetaan kutisteletkun tiivis ja pysyvä asennus.

5: Kutisteletkujen ja ympärikierrettävien korjauskääreiden haluttuun mittaan leikkaamisessa on huolehdittava että leikkaus on tehty huolellisesti. Kutisteletkun tai ympärikierrettävien korjauskääreiden huonosti leikattu pää saattaa haljeta kutistusvaiheessa.

6: Sopivan kokoista kutisteletkua valittaessa on tärkeää ottaa huomioon 80:20 sääntö. Kutisteletkun tulisi kutistua vähintään 20% mutta enintään 80% sen kokonaiskutistuvuudesta parhaan kutistustuloksen saavuttamiseksi. Laajan tuotevalikoimamme löydät tuoteluettelostamme ja kotisivuiltamme.

7: Kutisteletkua lämmitettäessä on aina huolehdittava työtilan riittävästä tuuletuksesta.

Mikä on liimallinen kutisteletku?

Liimallisen kutisteletkun sisäpintaan on valmiiksi asennettu lämmön vaikutuksesta sulava liima. Lämmitettäessä kutisteletku kutistuu ja samalla liima sulaa ja muuttuu juoksevaksi. Sulanut liima tarttuu johtimeen, kaapeliin tai liittimeen ja pursuu myös ulos kutisteletkun ja suojattavan kohteen välistä. Näin varmistetaan tiivis ja laadukas suojaus. Liimallisia kutisteletkuja käytetään monissa käyttökohteissa, joissa vaaditaan samalla mekaanista kestävyyttä sekä suojausta kosteutta tai korroosiota vastaan.

Videolla Barry ja Mark näyttävät esimerkin liimallisen kutisteletkun asennuksesta.

Miksi valita kirkas tai läpinäkyvä kutisteletku?

Lähes kaikissa käyttökohteissa johtimet ja kaapelivaipat ovat merkitty tai koodattu. Läpinäkyvällä kutisteletkulla voidaan monissa käyttökohteissa suojata merkinnät mekaaniselta tai kemikaalien aiheuttamalta kulumiselta. Läpinäkyvällä kutisteletkulla voidaan tehdä eristys- ja merkinnän suojaus samalla tuotteella.

Videolla Barry ja Mark kertovat lisää kirkkaista/läpinäkyvistä kutisteletkuistamme.

Odotamme yhteydenottoasi!


Update: 18/09/2021 © HellermannTyton 2021
© HellermannTyton 2021 (v4.152) | Update: 18/09/2021