12/07/2024

Eristysletkut eri materiaaleista, useisiin eri käyttökohteisiin.

Eristysletkut ja lisätarvikkeet

Löydä käyttökohteeseen sopiva eristeletku

HellermannTyton eristysletkut

Jokaisella käyttökohteella on omat vaatimukset eristysletkulle. Siksi eristysletkuja valmistetaan eri materiaaleista. Esimerkiksi kloropreeni- ja silikoniletkujen lisäksi on saatavana myös PTFE-ja ja PVC -eristysletkuja.

Materiaalin ominaisuuksien lisäksi monilla muilla tekijöillä on myös tärkeä rooli sopivan tuotteen valinnassa, kuten seinämän paksuus, väri tai eristemateriaalin pituus.

HellermannTyton tarjoaa eristysletkujen ja eristeholkkien lisäksi myös asennusta helpottavia asennustyökaluja ja liukastinaineita.

Kloropreenikumi eristysletkut ja -holkit

Kloropreenikumi eristysletkut ja -holkit, erittäin joustava, lähes kaikille kaapelin halkaisijoille

Kloropreenikumi eristysletkut ja -holkit

Kloropreenkumiholkkeja (toinen termi neopreenille) käytetään eristykseen ja suojaukseen mekaaniselta rasitukselta monilla kaapeliteknologian ja elektronisten komponenttien tuotannon aloilla.
Korkean, jopa 500 %: n laajennuskertoimensa ansiosta kloropreenikumiholkit soveltuvat laajalle halkaisija-alueelle.

Vakioseinämäiset kloropreenikumi eristysletkut ja -holkit ovat saatavana:

Ohutseinämäiset kloropreenikumi eristysletkut ja -holkit ovat saatavana:

Kloropreenikumista valmistettuja eristysletkuja ja -holkkeja on saatavana eri väreissä.

Silikonikumi eristysletkut ja -holkit

Silikonikumi eristysletkut ja -holkit, halogeenittomat, soveltuvat vaativiin käyttökohteisiin

SLP

Halogeeniton silikonikumiletku Helsyn SLP, jolla on hyvät eristysominaisuudet, sopii erityisesti herkille laitteille, esimerkiksi ilmailu- tai raideliikenneteollisuuden käyttökohteisiin.
Silikonikumiletkut ovat ohjelmassa eri väreissä ja läpinäkyvänä. Lisäksi HellermannTyton -silikonikumiletkut ovat saatavana useissa eri määrämitoissa ja seinämäpaksuuksilla.

Silikonikumiletkujen edut ja ominaisuudet:

 • Erittäin taipuisa
 • Kestää lyhytaikaisesti +250 °C käyttölämpötilan
 • Elastinen materiaali mahdollistaa laajan käyttöalueen
 • Halogeeniton
 • Ohjelmassa eri värejä ja eri määrämittoja

PTFE-eristysletkut

Ohutseinämäiset, hyvin kemikaaleja kestävät PTFE-eristysletkut

PTFE-eristysletkut

FE-sarjan eristysletkut on valmistettu korkealaatuisesta suulakepuristetusta PTFE: stä. Sarja soveltuu erinomaisesti vaativiin teollisiin käyttökohteisiin, joissa esiintyy korkeita käyttölämpötiloja ja/tai aggressiivisia kemikaaleja. Usein käytetyn luonnonvärin lisäksi FE-sarjan eristysletkut ovat saatavana myös punaisena ja ruskeana.

PTFE-eristysletkujen edut ja ominaisuudet:

 • Ohutseinämäinen
 • Luonnonväri tai värillinen
 • Korkea lämpötilan kesto
 • Hyvä hankauskestävyys
 • Hyvä kemikaalien kestävyys
 • Toimitetaan letkutavarana keloissa

PVC-eristysletkut

PVC-eristysletkut, yleiskäyttöön, eri väreissä

PVC-eristysletkut, yleiskäyttöön

HellermannTyton PVC-eristysletkut soveltuvat yleiskäyttöön moniin eri käyttökohteisiin. Ne soveltuvat eristämiseen, suojaukseen ja värimerkintään. Ohjelmassa laaja valikoima eri kokoja ja värejä.

PVC-eristysletkujen edut ja ominaisuudet:

 • Käyttölämpötila-alue -30 °C - +85 °
 • Ohjelmassa laaja valikoima eri kokoja ja värejä
 • Toimitetaan rullissa

Laajennustyökalut

Laajennustyökalut eristysholkeille

Laajennuspihdit

Eristysholkkien asennukseen suosittelemme käytettäväksi laajennustyökalua. Yleiskäyttöön soveltuu NA- sarjan laajennustyökalu.

Laajennustyökalun käyttö on helppoa ja nopeaa:

 1. Pujota eristysholkki laajennuskärkien yli
 2. Levitä laajennuskärjet puristamalla työkalun kahvoja
 3. Pujota eristysholkki kaapelin päälle ja vapauta työkalun kahvat

Sarjatuotannossa suosittelemme käytettäväksi Hellerine-liukastinainetta.

Suurempaa voimaa vaativille eristysholkeille on ohjelmassamme VA2.5/5- laajennustyökalu, joka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.
Molemmille laajennustyökaluille on saatavana myös vaihtolaajennuskärkiä eri kokoisille eristysholkeille.

Usein kysyttyä

Liukastinaine

Hellerine – liukastinaine eristysholkkien ja eristysletkujen asennukseen

Hellerine-liukastinaine

Eristysholkkien asennuksen helpottamiseksi suosittelemme erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltua Hellerine -liukastinainetta.

Hellerine-liukastinaine sisältää 99 % kasvipohjaista öljyä ja soveltuu eristysholkkien asentamiseen kokoonpanon aikana. Nestemäinen liukastinaine haihtuu ilman jäämiä pian asennuksen jälkeen. Hellerine- liukastinaine ei värjää.

Edut ja ominaisuudet:

 • Koostuu 99 % kasviöljyistä ja haihtuu nopeasti asennuksen jälkeen
 • Saatavana 250 ml muovipulloissa tai 5 l ja 20 l kanistereissa

Usein kysyttyä

Mitkä ovat eristeletkun käytön edut?

Eristeletkut estävät sähkövirran kulkemisen johtavien osien läpi tai niiden välillä ja suojaavat kaapeleita ja johtimia oikosululta. Eristeletkuilla on ratkaiseva merkitys järjestelmien ja komponenttien turvallisuuden, tehokkuuden ja luotettavuuden varmistamisessa eri aloilla mm. rakennusalalla, autoteollisuudessa, ilmailu- ja raideliikenneteollisuudessa sekä elektroniikkavalmistuksessa.

Mikä on kutistemuoviletkun ja eristeletkun välinen ero?

Eristeletkujen yksi tuoteryhmä on kutisteletkut. Niillä on ainutlaatuinen ominaisuus kutistua. Kun niitä lämmitetään asennusohjeiden mukaisesti, ne kutistuvat ja mukautuvat asennetun komponentin tai kaapelin ympärille tiiviisti.

Mihin silikoni-eristeletkuja käytetään?

Silikoni-eristeletkut, jotka tunnetaan myös nimellä silikoni-eristeholkit tai silikonikumiletkut, ovat silikonikumista valmistettuja lieriömäisiä tai letkumaisia suojausmateriaaleja. Näitä holkkeja tai letkuja käytetään monenlaisissa sovelluksissa, joissa tarvitaan sähköistä eristämistä, lämpösuojausta tai mekaanista suojausta joissa silikonin ainutlaatuiset ominaisuudet ovat eduksi.

 • Silikonikumi kestää erinomaisesti korkeita käyttölämpötiloja ilman, että sen muoto muuttuu tai menettää eristysominaisuuksiaan.
 • Koska silikoni on erittäin joustava materiaali, silikonikumiletkut mukautuvat myös suojaamiensa komponenttien muotoon jopa haastavissa käyttöolosuhteissa.
 • Silikonikumi kestää luonnostaan kosteutta, joten silikonikumiletkut soveltuvat käytettäväksi kosteissa tai märissä ympäristöissä.
 • Silikoni kestää hyvin monia kemikaaleja, öljyjä ja liuottimia, mikä on tärkeää käyttökohteissa, joissa altistuminen tällaisille aineille on ongelma.
 • Silikoni kestää UV-säteilyä, joten silikonikumiletkut soveltuvat ulkokäyttöön, jossa altistuminen auringonvalolle on merkittävää.
 • Silikoni on ympäristön kannalta parempi kuin PVC. Silikoni on peräisin piidioksidista, jota on luonnossa runsaasti, kun taas PVC valmistetaan fossiilisista polttoaineista.
 • Silikonikumiletkut ovat halogeenittomia, joten ne sopivat hyvin käyttökohteisiin, joissa tuotteilta vaaditaan paloturvallisuutta.

Mitä hyötyä on läpinäkyvästä eristeletkusta?

Läpinäkyvyyden tärkein etu on se, että esimerkiksi johtimen kunto voidaan tarkastaa silmämääräisesti ilman, että eristettä tarvitsee poistaa.

Mitkä ovat neopreenikumiletkujen edut?

Neopreenikumiletkut, jotka on valmistettu synteettisestä kumityypistä nimeltä neopreeni, tarjoavat useita etuja eri käyttökohteissa. Eristyksen ja mekaanisen suojan lisäksi etuja ovat:

 • Neopreeni kestää erilaisia kemikaaleja, öljyjä ja liuottimia. Tämän ominaisuuden ansiosta se soveltuu   sovelluksiin /  käyttökohteisiin esimerkiksi   autoteollisuudessa tai laboratorioissa.
 • Neopreenilla on erinomainen säänkestävyys, mukaan lukien otsonin, auringonvalon ja hapettumisen kestävyys. Tämän vuoksi se soveltuu ulkokäyttöön.
 • Neopreenikumiletkut ovat joustavia ja kestävät toistuvia taivutuksia ilman, että ne hajoavat.
 • Neopreeni kestää hyvin äärimmäisiä käyttölämpötiloja, sekä korkeita että matalia. Se pysyy joustavana alhaisissa lämpötiloissa
 • Neopreenilla on erinomainen vedenkestävyys

Miksi eristeletkujen kanssa käytetään liukastinainetta?

Liukastinainetta käytetään usein eristeletkujen asennuksissa, erityisesti sovelluksissa, joissa eristeletku on asennettava tai vedettävä pitkän johtimen päälle. Liukastinaine vähentää kitkaa, kun eristeletkua tai eristeholkkia liu'utetaan paikalleen. Lyhyen ajan kuluttua liukastinaine   haihtuu, joten letku ei liu'u, vaan pysyy paikallaan. Kun liukastinainetta käytetään neopreenikumiletkujen kanssa, liukastinaine imeytyy takaisin neopreeniin ja estää materiaalia muuttumasta kovaksi ja hauraaksi.