26/04/2024
Enerparc on ykkösvalinta Euroopassa, kun puhutaan aurinkovoimaloiden itsenäisestä toiminnasta. Siellä itsenäisen käsite on viety äärimmilleen, ja B2B-kaupan toinen B voidaankin tiputtaa huoletta kokonaan pois. Käyttövalmiita järjestelmiä ei myydäkään avaimet käteen -periaatteella, vaan niitä käytetään itse. Kannattavaa – ja varsin valaisevaa. Jos ajatuksena on maksimoida tuotot omilla aurinkokennojärjestelmillä vuosikymmenien ajanjaksolla, silloin laatu menee myyntihinnan edelle, kestävyys voittaa nopeuden ja luottamus on tärkeämpää kuin halvimman tarjouksen löytäminen. Tämän menettelytavan vaikutuksista meille kertoo lisää Benjamin Hübner. Hän vastaa hankinnoista pvwerkillä, joka on Enerparcin erittäin monimutkaisten järjestelmien rakennuksesta vastaava tytäryhtiö.

Kun kuljen Benjamin Hübnerin kanssa Hampurin sataman lähellä sijaitsevan Astra Towerin kahdennentoista kerroksen valoa tulvivissa toimistotiloissa, tuntuu kuin olisin käymässä start-up-yrityksessä. Kaikkialla näkyy lasia, valoa ja nuoria ihmisiä. Puuttuu oikeastaan vain pöytäjalkapallopeli. Tarkemmin katsottuna paljastuu monimutkainen kokonaisuus – ja ensivaikutelma start-upista haihtuu savuna ilmaan. Enerparc AG:n pääkonttori Hampurissa vie useamman kerroksen kokonaan lasisesta tornitalosta. Sieltä käsin hallitaan suurten aurinkovoimaloiden suunnittelua, rakentamista ja toimintaa ympäri maailmaa. Yritys on rakentanut noin 500 megawattiluokan aurinkovoimalaa 25 maahan Espanjasta ja Venäjältä lähtien aina Australiaan saakka. Globaali nimellisteho on 3,3 gigawattia tunnissa. Täydellä kapasiteetilla tämä kattaisi tuhannen kotitalouden vuotuisen sähkönkulutuksen vuorokauden ympäri.

 

Kaikki yhdestä lähteestä

 

Siinäpä jo itsessään vaikuttava saavutus. Enerparc on lisännyt tähän vielä jotain täysin epätavallista: se käyttää kahta kolmasosaa järjestelmistään itse. Muut suunnittelevat aurinkopuistonsa avaimet käteen -toimituksiksi, mutta Enerparc haluaa pitää avaimet omissa käsissään ja käyttää järjestelmiä itse, mikä tekeekin yrityksestä Euroopan johtavan aurinkovoimaloiden itsenäisen käyttäjän. Kasvu näkyykin selkeästi: työntekijämäärä on yli kaksinkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Työntekijöitä on nyt lähes 300. Vuosittainen liikevaihto kasvoi 234 miljoonaan euroon ja oma pääoma oli 124 miljoonaa tilikaudella 2019, kun tarkastellaan vuosittaista valmistusvolyymia 318 megawatin nimellisteholla. Yritys on siis kiitänyt valovuosien päähän siitä mitä se oli aloittaessaan vaatimattomana start-up-yrityksenä vuonna 2008.

 

Yrityksen yhdenmukainen lähestymistapa ei koske pelkästään aurinkovoimaloiden sisäistä käyttöä, vaan myös suunnittelu ja valmistus tehdään talon sisällä. Näin yritys pystyy pitämään kaikki tulonsa omissa käsissään ja jakamaan kulut sisäisesti. Tässä kohtaa Benjamin Hübner ottaa ohjat. Sen lisäksi, että pvwerk huolehtii täysomistuksessaan olevista tytäryhtiöistä Sunnic Lighthouse (vastuualueena sähkökauppa) ja Enerparc Service (vastaa järjestelmien kunnossapidosta), yritys myös suunnittelee ja rakentaa suuria voimaloita. Se on Hübnerin hommia.

 

Myös tuuria tarvitaan

 

Pohjoissaksalaisella sähkötekniikkajohtajalla oli oikeastaan täysin toisenlaisia suunnitelmia. Saatuaan koulut käytyä vuonna 2006 hän halusi mukaan liike-elämään, mutta pitkitti hakuprosessia niin kauan, että jäljellä oli enää harjoittelupaikka sähköasentajana. Hübnerin kotikaupungissa Pohjanmeren rannalla oli enemmän luonnonvoimia kuin yrityksiä, joten Hübner päätyi ensin paikalliseen aurinkokennoalan yritykseen. Sieltä hän siirtyi tuulivoima-asiantuntija Senvionin palvelukseen ja lopulta pvwerk GmbH:n sähkötekniikkajohtajaksi. Hänen tehtävänsä on pitää yritys ajan tasalla sen lukuisista rakennusprojekteista Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa, mutta hänen vastuualueelleen kuuluu myös hankinta. Elämässä käy usein niin, että nuoruuden huolettomuus, hyvä koulutus, sinnikkyys ja sattuma ohjaavat lopulta ihmisen juuri sellaiseen työpaikkaan, jossa tämä on aina halunnut olla. Niin tässäkin tapauksessa. "Jälkeenpäin ajatellen minulla kävi todella hyvä tuuri", 31-vuotias toteaa.

 

Haastattelussa Benjamin Hübner
© HellermanTyton, kuva: Haastattelussa Benjamin Hübner

 

Pitkän tähtäimen suunnitelmat vaativat enemmän

 

Hübner nauttii työssään erityisesti asennettujen komponenttien pikkutarkasta tarkastuksesta. Hänen ja hänen tiiminsä rakentamien järjestelmien on suoriuduttava hyvin paljon kauemmin kuin kahdesta viiteen vuotta kestävän takuuajan, joten väärissä paikoissa ei ole varaa säästää. Hän on hyvin selvillä siitä, että suuren osan hankinnoista voisi saada halvemmalla, olipa kyse sitten pienestä ruuvista tai massiivisesta invertteristä. Hän tietää myös, että joka ikinen epävakaa ruuvi tai viallinen invertteri maksaa käytössä paljon enemmän kuin mitä alussa olisi säästetty.

 

Perustamisvuotensa 2011 jälkeen pvwerk on tehnyt ympäri Saksaa valmiiksi lähes 300 projektia, joiden kokonaisvolyymi on 2 100 megawattia. Kalustoon kuuluu nykyään yli 200 konetta ja raskasta laitetta, kuten telaketjukaivinkoneita, kuormaajia ja erikoispaalutuskoneita. "Olemme yksinkertaistaneet monia valmistusvaiheita", Hübner kertoo. "Nykyisin kaikki rakennetaan entistä virtaviivaisemmaksi ja käytännöllisemmäksi." Tämä säästää aikaa ja rahaa – laadusta tinkimättä.

 

Liian yksinkertaista ollakseen totta

 

Hübner tukeutuu läheiseen yhteistyöhön luotettavien valmistajien kanssa. Niihin sisältyy HellermannTyton, jolta Hübner hankkii muun muassa EdgeClip-pidikkeitä. EdgeClip-pidikkeet ovat pieniä reunakiinnitysankkureita, joissa on esiasennetut johdinsiteet. Ne on helppo asentaa kaikenlaisiin reunoihin ilman työkaluja. Ne tarvitsee vain painaa paikalleen ja kiinnittää kaapeli johdinsiteellä. Tuotetta on niin helppo käyttää, että sen luulisi aina olleen olemassa. HellermannTyton myy näitä pikkuapulaisia vuosittain 1,6 miljardia kappaletta ympäri maailmaa. Näin pvwerk-tiimi säästää arvokkaita työtunteja (kaapelien vetäminen voi kestää suuressa puistossa useita viikkoja), mutta se voi myös luottaa rauhallisin mielin siihen, että pidikkeet eivät irtoa ensimmäisessä myrskyssä eikä työtä tarvitse aloittaa uudelleen heti seuraavana vuonna.

 

Kaikki osui alusta asti kohdalleen

 

Benjamin Hübner pvwerkiltä ja Georg Neureiter HellermannTytonilta ovat samaa mieltä siitä, että luottamus on jokaisen liikekumppanisuhteen kulmakivi. Miehet tapaavat toisensa säännöllisesti pvwerkin rakennuskohteissa. Vuosi sitten Neureiter huomasi, että Hübnerin kollegat tulostivat DC-kaapeleiden etikettejä itse, mikä on varsin pitkäveteinen ja työläs tehtävä, jossa yksi työntekijä tihrustaa päivästä toiseen Excel-listoja ja tappelee tulostimen kanssa. Jonkin aikaa suunniteltuaan Hübner ja Neureiter keksivät ratkaisuksi tilata HellermannTytonilta valmiiksi tulostettuja etikettejä. Näin pvwerkin työntekijä pääsi pinteestä ja voi keskittyä mielekkäämpiin ja palkitsevampiin tehtäviin. Hankkijana Hübner on mielissään myös siitä, että valmiiksi tulostetut etiketit ovat edullisempia kuin aiemmin käytössä olleet tyhjät etiketit.

 

Parhaassa tapauksessa kaikki valmistus Saksassa

 

Hübner arvostaa toimittajan kanssa syntynyttä molemminpuolista luottamusta ja ratkaisukeskeistä ajattelutapaa. "HellermannTyton on ensiluokkainen ratkaisu", hän kehuu. "Halvempiakin toimittajia on, mutta heidän kanssaan tulee väistämättä aina ongelmia." Puolittain vitsaillen hän sanoo toivovansa, että HellermannTyton valmistaisi myös aurinkopaneeleita, joiden ainoana toimittajana on jo vuosia ollut Kiina. Siellä hinnat ovat edulliset ja toimituskapasiteetti erinomainen, mutta Hübner suosisi mieluummin Saksassa valmistettuja kestäviä ja laadukkaita malleja. Kalliimmasta hinnasta huolimatta. Kenties hän pystyy vielä puhumaan HellermannTytonin ympäri, jotta se lisäisi nämäkin tuotteet valikoimiinsa. Hänellä on suora keskusteluyhteys yrityksen kanssa – ja paljon aikaa vakuuttavien argumenttien laatimiseen.

 

 

Aurinkopuisto
pvwerk on tehnyt valmiiksi lähes 300 projektia

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme

Haluatko lisätietoa?
Asiantuntijamme auttavat, neuvovat ja vastaavat kaikenlaisiin kysymyksiin aina mielellään.

OTA YHTEYTTÄ